Ga naar de inhoud

Gratis Frisdrank en Friet in Chaudfontaine en andere gemeenten van de provincie Luik

Het eerste dorp wat we bezochten was het zeer zwaar getroffen Pepinster. Omdat er reeds een friet kraam tussen het puin stond zijn we terug gereden naar Chaudfontaine, Trooz en Chênée.

Veel gebouwen in Chaudfontaine, Trooz en Chênée zijn door het water met de grond gelijk gemaakt tijdens de overstromingen. Winkels, supermarkten en tankstations zijn helemaal vernield en verlaten. De gebouwen zijn er niet meer. Hele blokken huizen (deel wijk) en rijen straten zijn onrealistisch verwoest. Auto’s liggen er op elkaar in het grote puin. 

In totaal zijn er nu 7 mensen dood gevonden in dit gebied (Chaudfontaine). De nood naar voedsel en drank is groot. Hele dorpen en straten hebben de reuk van een vuilnis stort. 

Samen met en op initiatief van  Tjorven Mommen van de Snackcar en met hulp van Jo Koopman van Blues Maastricht en Rob Koekkelkoren van Koekkelkoren Dranken konden wij in deze zwaar getroffen gemeenten in de provincie Luik, de achtergebleven bewoners die niet konden worden opgevangen en gevangen zitten in de vernielde huizen, voorzien van gratis Friet met een frikandel en een gekoeld drankje.

De betrouwbare Fiat Doblo van ‘top garage’ Overmeer Auto’s uit Wijchen kon met gemak de moeilijk te berijden wegen en bergen volgeladen met 560 liter gekoelde drank makkelijk aan.

Veel mensen hebben de getroffen gebieden verlaten en hun huizen verwoest moeten achterlaten waardoor er veel leegstand nu is. Maar er zijn ook groepjes mensen die met hun kinderen noodgedwongen in de grote ravage tussen de echte rotzooi vastzitten. De meegenomen fotograaf schaamde zich om dit te fotograferen. 

Tijdens onze tocht in Chaudfontaine reed een dodenwagen voorbij. Zojuist is bekend gemaakt dat er wederom een 21-jarige levenloos is aangetroffen in het water in dit gebied.

Zoveel mogelijk mensen hebben wij met de Yo!Sweets bus voorzien van trays Coca Cola en Fanta. De hulp coördinatie is in deze gebieden helemaal niet zoals in bv Nederland. Zeker is dat wij nog heel veel mensen die het nodig hadden niet hebben kunnen helpen. Dit geeft een dubbel gevoel. 

Alwaar de Friet kraam van Tjorven een succes was met de echte Belgische kwaliteit friet  in Trooz, zaten ook mensen en kinderen in Chênée verlaten in het puin. Deze mensen waren verrast blij en dankbaar toen we ze trays konden overhandigen. 

Heb je teveel in je voorraad wat je toch wilt weggooien, breng het in de straten van de getroffen dorpen in de Ardennen. De mensen die in de rotzooi voor hun huizen zitten zijn echt heel erg dankbaar. Hulp is er helaas NIET geregeld zoals in Nederland. 

 

[fb_button]